Enkele tips voor je eerste reis met de mobilhome.

Met dit artikel geven wij u enkele tips voor uw eerste reis met de mobilhome.

1. Een motorhome huren.

Omdat je niet weet of reizen met een mobilhome jouw ding is zal je naar alle waarschijnlijkheid voor de eerste keer een mobilhome huren.

Als je slechts één of enkele keren per jaar met de mobilhome wil reizen is het voordeliger om deze te huren.

Terwijl je deze blog leest zit je eigenlijk al op onze website Bed & Mobile en ben je al onmiddellijk op het juiste adres. Met onze afhaallocaties in Zulte en Anzegem zijn we perfect gesitueerd voor de Oost-Vlaamse en West-Vlaamse provincies.

2. Welke camper kiezen?

Afhankelijk van de samenstelling waarmee je er op uit trekt kies je het type mobilhome.

Van links naar rechts: integraal, semi-integraal, alkoof, van

Bed & Mobile beschikt over een mobilhome Benimar Cocoon 463 met plaats voor maximaal 4 volwassenen en eventueel nog kleiner kindje als 5de persoon. De motorhome is van het type semi-integraal. Er bestaan ook nog de types alkoof (met slaapplaats boven de bestuurder) en integraal (met een panoramische voorruit). Een buitenbeentje is de van. Dit is een omgebouwde bestelwagen voorzien van een slaapplaats en een kleine kitchenette.

3. Waarheen met de mobilhome?

Er zijn tientallen mogelijkheden om ergens met de mobilhome naartoe te gaan. Ofwel krijg je tips voor je reis van vrienden waar je heen kan moet de mobilhome. Ofwel stippel je zelf een willekeurige reisroute uit.

Voordeel van het reizen met een motorhome is dat je totale vrijheid hebt om te gaan waar je wil. Het is misschien eens de gelegenheid om België op een aantal dagen voor een groot deel te ontdekken op een andere manier.

En uiteraard kan je ook over de grenzen heen Europa ontdekken. In het buitenland gelden wel soms andere regels dan in België in verband met rijden en reizen met de mobilhome. Binnenkort kan u hierover een artikel op onze website terugvinden.

Geen zin om lange ritten te maken? Geen probleem, splits je reis op in verschillende stukken en geniet van een zorgeloze vakantie.

4. Waar overnachten?

In België zijn er meer en meer gemeentes die in camperplaatsen voorzien. Uiteraard kan je ook terecht op diverse campings.

Om camperplaatsen en campings te vinden bestaan er diverse apps voor op je smartphone en ook gespecialiseerde websites zoals campercontact.com, camperstop.com,… bevatten tientallen stopplaatsen waar je terecht kunt om de nacht in de motorhome door te brengen. Dit zowel voor het binnen- als buitenland.

Hou er rekening mee dat het soms nodig is om het afvalwater te lozen en het toilet te legen van de mobilhome. Daarvoor kan je dus terecht op deze camperplaatsen en campings.

5. Een camperplaats of toch maar een camping.

Een camperplaats is eenvoudiger dan een camping. De receptie is meestal vervangen door een automaat waar je een jeton of iets dergelijks kan aanschaffen om de slagboom te openen. De voorzieningen verschillen ook van plaats tot plaats. . Op een camperplaats vind je alleen campers en op een camping ook kampeerders met caravans en tenten. Uiteraard is een camperplaats soms tot de helft goedkoper dan een camping omdat een camperplaats enkel basisvoorzieningen heeft zoals een plaats om afvalwater te lozen en een chemisch toilet om de toiletcassette leeg te maken.

Wat je zelf wil zal je al doende ondervinden. Dit zijn allemaal persoonlijke voorkeuren. Voordeel van het reizen met de mobilhome is wel dat je vrij bent om je te verplaatsen indien de plaats u niet zou bevallen.

6. Hoogte, lengte, breedte van de mobilhome

Hou in gedachten dat je met een groter voertuig dan normaal op de weg bent. Je moet er dus rekening mee houden als je onder een brug of door een smalle straat rijdt. Om u een idee te geven van de hoogte, breedte en lengte van een mobilhome kijk dan op Bed & Mobile | Onze mobilhomes | Bekijk de motorhomes voor verhuur.

Het is geen uitzondering dat een motorhome “onthoofd” wordt bij het nemen van een tunnel of het rijden onder een brug.

hoogte, lengte, breedte mobilhome

7. Wat met het gewicht?

De hoeveelheid bagage die mag meegenomen worden met een motorhome wordt bepaald door het nuttig laadvermogen. Dit wordt bepaald tussen het verschil tussen de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) en de rijklare massa. Extra opties en accessoires hebben een invloed op dit laadvermogen. Dit wil dus zeggen dat een hogere rijklare massa bepaalt dat er minder bagage kan meegenomen worden. Een een bestuurder, een volle watertank en benzinetank zitten al in de rijklare massa inbegrepen. Wil je toch meer bagage meenemen dan de rijklare massa kan er nog een aanhangwagen aan de mobilhome bevestigd worden maar dit maakt dat de totale lengte van beiden al heel erg lang wordt en eventueel voor parkeerproblemen kan zorgen.

Als je van plan bent om te overnachten op een camperplaats of camping is het misschien nuttig om de watertank slechts voor de helft te vullen of zelfs leeg te laten, dit bespaart in gewicht en brandstofverbruik.

Regelmatig worden er mobilhomes uit het verkeer gehaald om te controleren of er geen overgewicht is. Let hier dus zeker voor op want de boetes zijn niet van de minste.

8. Kastjes goed afsluiten – losse spullen opbergen

Het lijkt misschien logisch, maar soms rij je met de mobilhome wel eens over een drempel of neem je iets te bruusk een rotonde. Voor je het weet kan je de inhoud van de kastjes en losliggende spullen op de grond terugvinden. Hou dus zeker rekening met deze tips als je op reis gaat met de mobilhome.

9. Waarom een waterpas?

Je bent met vakantie en neen het is niet de bedoeling om tijdens je vakantie met de motorhome aan je werk te moeten denken. Maar het is wel belangrijk dat je motorhome bijna waterpas staat. Niet omdat je uit je bed zal rollen maar eerder opdat het laten weglopen van je water uit de gootsteen  in de juiste richting zou gebeuren. Maak daarom ook gebruik van de wielkeggen om je mobilhome pas te zetten.

10. Elektriciteitsaansluiting, gasfles openen en terug afsluiten.

Nu je een camperplaats gevonden hebt, de mobilhome waterpas gezet hebt kan je vakantie bijna van start gaan.

Ondanks het feit dat onze mobilhome voorzien is van een zonnepaneel adviseren wij om, waar mogelijk, gebruik te maken van het elektriciteitsnet. Dit bespaart je onaangename verrassingen ’s avonds of ’s morgens.

Bij het huren van een mobilhome bij Bed & Mobile krijg je van ons ook een volle gasfles mee. Controleer regelmatig of er nog voldoende gas in de fles zit en switch op tijd naar een andere fles.

Vergeet ook niet, voor uw veiligheid, om de gasflessen terug af te sluiten als je terug de baan op gaat. Vergeet ook je elektriciteitskabel niet los te koppelen (lol).

Aan de hand van deze tips zal je je eerste keer op reis met de mobilhome met een gerust hart kunnen aanvatten.