Machelen, Deinze en Sint-Martens-Latem – de Leiestreek

Een mobilhome huren om het Oost-Vlaamse deel van de  Leiestreek tussen Machelen (Zulte), Deinze en Sint-Martens-Latem te verkennen is een absolute aanrader.

Dit deel langs de Leie is een oase van rust, heeft een prachtige omgeving met diverse natuurgebieden en een verzameling aan kunst.

Of je nu houdt van natuur, kunst of sport; iedereen kan hier wel zijn gading vinden.

In dit artikel gaan we stroomafwaarts de Oost-Vlaamse Leiestreek verkennen en vertrekken we in Machelen (Zulte) om vervolgens via Deinze in Sint-Martens-Latem te belanden.

Machelen

Machelen mobilhome huren

De gemeente Zulte bestaat uit de fusie van de gemeenten Zulte, Olsene en Machelen.

Overnachten

De deelgemeente Machelen beschikt over een camperplaats waar je kan overnachten met de mobilhome. Dit is de perfecte uitvalsbasis om het kunstenaarsdorp Machelen te ontdekken.

De camperplaats is gelegen in de Leihoekstraat en biedt plaats aan 8 mobilhomes.

Cultuur

Een aanrader is een bezoek aan het Roger Raveelmuseum in Machelen. Tot aan zijn dood begin 2013 woonde één der grootste Belgische kunstenaars in deze gemeente.

Fietsen / wandelen

Fietsliefhebbers komen hier ook aan hun trekken met de fietslus van 32 km “Machelen Gulderoute” die vertrekt aan het ontmoetingscentrum “De Guldepoort”. Deze route loopt door Machelen en Olsene.

Uiteraard is het aanbod groter door middel van het fietsknooppuntennetwerk van de Leiestreek.

Deinze

Deinze mobilhome huren

De volgende stop is Deinze, de tweede grootste stad van Oost-Vlaanderen. Sedert de fusie van 1 januari 2019 bestaat deze stad uit maar liefst 17 deelgemeenten.

Overnachten

Een aanrader om met de mobilhome te overnachten is camping Groeneveld in Bachte-Maria-Leerne, dit is één van de talrijke deelgemeenten van Deinze.

Deze locatie is een ideale uitvalsbasis, gelegen in een bosrijke omgeving, om de diverse troeven die Deinze rijk is te ontdekken.

Cultuur

Het Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) is een museum waar kunstliefhebbers zeker hun gading zullen vinden. In dit museum kan je werken vinden van kunstenaars zoals Emile Claus, Albert Saverys, Constant Permeke, George Minne, Gustave Van De Woestijne en net als in Machelen Roger Raveel. Er is ook een deel in het museum dat aandacht besteedt aan de geschiedenis van de lokale nijverheid in Deinze.

Op wandel- of fietsafstand van camping Groeneveld bevind zich het Kasteel Ooidonk, zeker een bezoekje waard. Dit middeleeuws kasteel is omringd door water en beschikt over een prachtige tuin. Zowel het kasteel als de tuinen kunnen door het publiek bezocht worden. De openingsuren en toegangsprijzen kan u raadplegen op de website www.ooidonk.be .

Fietsen / wandelen

In Deinze bevindt zich het provinciaal domein De Brielmeersen. Dit domein van 35 ha groot bevindt zich vlakbij het museum van Deinze en Leiestreek. Het biedt een waaier aan recreatiemogelijkheden waaronder diverse wandelpaden, een fit-o-meter, een ligweide en grote speeltuin voor de allerkleinsten. Het domein was vroeger eigendom van stad Deinze maar het beheer werd in 2015 overgenomen door de provincie Oost-Vlaanderen.

Wie graag fietst zal in Deinze ook meer dan verwend worden. In Deinze vertrekken of passeren diverse fietsroutes.

Via deze link vind je enkele leuke fietsroutes.

Wie liever wandelingen maakt komt hier ook aan zijn trekken.

In diverse deelgemeentes van Deinze kan je terecht voor bewegwijzerde wandelingen. Het is geen probleem om met jouw (gehuurde) mobilhome tot aan de plaats van vertrek te rijden. Er zijn overal voldoende parkeerplaatsen.

Een kort overzicht van wandelroutes in Deinze kan je hier vinden.

Wie graag in open lucht zwemt kan terecht in Vosselare Put.

Dit openlucht zwemdomein ligt in de Kleine Pontstraat in Astene. Dit is een oude Leiemeander met een lengte van 4,5 kilometer. Zwemmen kan er zowel in de zomer als tijdens de winter (https://winterzwemmersvanvosselareput.com/)

Niet-zwemmers kunnen terecht op het gezellige terras.

Als je met de mobilhome op camping Groeneveld zou verblijven kan u Vosselare Put makkelijk bereiken met de fiets of zelfs te voet.

Boottocht

En wat dacht je van een boottrip op de Leie?

Vanuit Deinze is het mogelijk om met een 5- of 10-persoons elektrisch aangedreven sloep de Leie af te varen. Een vaarbewijs is niet nodig. Waar wacht u nog op. Op de website van Booot.be kan u een reservatie maken.

Na tal van activiteiten, teveel om op 1 dag te doen, trekken we verder naar het laatste deeltje van onze trip door de Leiestreek.

We laten Deinze achter ons en rijden door naar Sint-Martens-Latem.

Sint-Martens-Latem

Leiestreek Sint-Martens-Latem leiesteiger mobilhome huren

Deze gemeente ligt eveneens aan de Leie, deze gemeente wordt ook wel eens de kunstenaarsgemeente genoemd. Heel wat kunstenaars deden inspiratie op langs de kronkelende Leie die Latem doorkruist.

Het dorpsplein van Latem straalt een speciale sfeer uit. Er bevinden zich in de buurt verschillende lekkere restaurants waar je terecht kan.

Cultuur

De gemeente heeft drie musea (het museum Gevaert-Minne, museum Gust De Smet en museum Dhondt-Dhaenens) die kunnen bezocht worden waar diverse werken van de kunstenaars van de Latemse School tentoongesteld worden. Daarnaast vinden er ook regelmatig afzonderlijke tentoonstellingen plaats.

Fietsen / wandelen

In de gemeente Latem kan je drie natuurgebieden vinden (namelijk het Parkbos, de Latemse Meersen en de Westerplas). Natuur- en wandelliefhebbers zullen hier zeker aan hun trekken komen.

Net als in Deinze beschikt Latem over diverse fiets- en wandelroutes. Aan beweging geen gebrek dus.

Zoals je kan lezen is de Leiestreek tussen Machelen, Deinze en Latem een streek waar iedereen terechtkan. Of je nu graag musea bezoekt, graag wandelt, graag fietst of een culinaire liefhebber bent. Er is voor iedereen wel iets.

Golf

Voor de golfspelers onder ons is er ook nog de Royal Latem Golf Club. Dit is een van de oudste clubs van België. Het terrein heeft 18 holes, is omgeven door prachtige villa’s en ligt tussen eeuwenoude bomen.

Zoals je kan lezen is het huren van een mobilhome om de Leiestreek tussen Machelen, Deinze en Sint-Martens-Latem absoluut de moeite. Het is een streek waar iedereen terechtkan. Of je nu graag musea bezoekt, graag wandelt, graag fietst of een culinaire liefhebber bent. Er is voor iedereen wel iets.

Kijk op https://bedandmobile.be/kalender/ welke periode voor jou het beste past en reserveer uw mobilhome om te huren bij ons om Machelen, Deinze en Sint-Martens-Latem te ontdekken.

In alle luxe en comfort kan je deze prachtige streek verkennen. Of het nu lente, zomer of herfst is; ieder seizoen heeft zijn charmes.